OM MAROKKO

Royaume du Maroc - Kingdom of Morocco - المملكة المغربية - ⵜⴰⴳⵍⴷⵉⵜ ⵏ ⵍⵎⵖⵔⵉⴱ

OM MAROKKO

marokko-kortMarokkos navn på arabisk betyder “der hvor solen går ned”. Marokko dækker et område på ca. 712.550 km2, hvilket svarer til omkring Sveriges størrelse.
Ved Gibraltarstrædet er der kun ca. 15 km mellem Marokko og Spanien, og dermed mellem Afrika og Europa. Denne afstand illustrerer Marokkos nære relationer til Europa. “Marokko er som et træ med rødder i Afrika og med grene i Europa”, sagde Hassan II, den nuværende marokkanske konges fader.
Marokko er en leder i den arabiske verden om menneskerettigheder, kvinders rettigheder og religionsfrihed. For mere end 20 år , har landet gennemført betydelige initiativer til at fremme og beskytte borgernes rettigheder.
Borgerlige frihedsrettigheder, herunder ytrings-, presse- , forsamlings- og foreningsfrihed, der er nedfældet i Marokkos forfatning. Ligestilling er ligeledes sikret i henhold til loven. Retten til fri religionsudøvelse er beskyttet ; hustruer i Marokko deler ansvaret for familien med deres ægtemænd og har lige rettigheder til ejendom i skilsmisse; tidligere krænkelser af menneskerettighederne offentligt efterforskes, og ofre og deres familier kompenseret.
I 2011 Marokko erstattet den eksisterende menneskerettigheder agentur med National Menneskerettighedsråd ( CNDH ) , som er nedfældet i forfatningen som et fuldt selvstændigt organ med øgede undersøgelses- og kontrolbeføjelser . Siden marts 2011 har CNDH været aktiv i overvågning af menneskerettigheder på lokalt , regionalt og nationalt plan. CNDH Marokkos aktivt civilsamfund , og reformvenlig regering har arbejdet sammen om at løse aktuelle menneskerettighedsspørgsmål udfordringer gennem både dømmende og lovgivende mekanismer. I det forløbne år alene , har Marokko gjort betydelige fremskridt i sine politikker på menneskerettighedsområdet inden for områderne migration, kvinders rettigheder, og retssystemet .

MAROKKO

Marokko, på grænsen mellem den sydeuropæiske middelhavspragt og de afrikanske ørkenkulturer, er et spændende land med sagnomspundne storbyer og en enestående natur.

En rejse der tager dig gennem sultanernes og kaliffernes kongebyer. En rejse som fører dig gennem de gamle medinaer, overdækkede souks og farverige markedspladser, hvor slangetæmmere, spåkoner og sabelslugere, hver især har deres historie at fortælle.
Oplev de mest farverige dele af Marokko samt imponerende arkitektur helt tilbage fra det 11. århundrede på dette eventyr af en rejse. 

Velsmagne, friske og lagrede marokkanske oliven

Billede1
Oliven en stor betydning i Marokko, og det er ud over den vigtige rolle som denne råvare spiller i det marokkanske køkken, også en meget vigtig del af landskabet, og et vigtigt landbrugsprodukt for Marokko, som blandt andet anvendes medicinsk og har en spirituel betydning for mange mennesker.

En skålfuld oliven ville se rigtig flotte ud, serveret i en keramisk marokkansk frugtskål, som findes i flere størrelser og farver og mønstre.

I Marokko kan man opleve en masse oliventræer, i og med det er et af de største landbrug i landet – hvor der ved sidste sammentælning af landets samlede belpantning kom frem til ca. 65 millioner plantede træer.Der er derfor olivenlunde spredt over hele landet, hvor det rundt regnet er omkring halvdelen som bliver kunstvandet. November til januar er de måneder hvor landets olivenlunde bliver høstet, og hvor der er travlt i landet. Det anslås at der hvert år i disse måneder rundt om i landet bliver høstet mere end 500 tusind tons oliven (500.000.000 kg). Der bliver både produceret olivenolie af råvarerne, men hele oliven med og uden sten bliver desuden også sendt rundt omkring i landet, og resten af verden.
Udover alle de andre egenskaber, så er oliventræet ideelt til møbler og redskaber, og der er mange savværker i landet som udelukkende arbejder i oliventræ. Det er et holdbart materiale, som er traditionelt for landet Marokko, men ikke set så ofte i andre dele af verden

Marokkanske krydderier og olivenkryd

aromatiske marokkanske krydderier – til lækre madretter

For os som har været i Marokko, kan man kun længes tilbage til de varme vindpust og himmelstrejf, og alle krydderierne, markederne og deres eksotiske dufte samt de mange traditionelle boligtilbehør og dekorationer – det er alle som gør at mange mener Marokko er som taget ud af en film.

orskellige slags traditionelle marokkanske krydderier, som anvendes i mange hjem rundt om i verden. Det er også krydderier man almindeligvis ser i danske retter, såvel som marokkanske – mange af disse samtidig dog, er hvad der adskiller den danske cuisine med den fra Marokko. I butikken kan du købe: (forudsat der er mere på lager – ellers bestiller vi mere tiul Danmark hurtigst muligt)
Allehånde, muskatnød, safran, sort peber (hele korn), stang hel kanel (gerne flere kanelstænger – det smager så godt), kardemommefrø, spidskommen, tørret ingefær, gurkemeje, tørret chili, havsalt og meget andet. Alle disse krydderier og flere til, kan faktisk blandes sammen til blandt andet det traditionelle marokkanske krydderi ‘Ras el Hanout’ – en traditionel krydderiblanding, der kan bruges til supper, kylling, lam og oksekød.

Marokkansk myntete

7645930970_511bcb5988_b

Marokkansk myntete passer perfekt til et marokkansk bad. Teen er forfriskende og giver den helt autentiske Hammam stemning. I Marokko er myntete ikke bare en drik. Den er et tegn på gæstfrihed, venskab og tradition.

Teen er meget populær og serveres hele dagen, efter hvert måltid og til hver en samtale. Marokkansk mynte smager anderledes end almindelig mynte, så prøv om du kan finde en arabisk butik, som forhandler Marokkansk mynte for, at teen får den helt autentiske smag. Som en ekstra bonus, afhjælper mynte mavesmerter og generne ved spændingshovedpine.

 

ma

  • I århundreder har Marokko blevet beriget med en række forskellige etniske grupper og religioner: Berber, arabisk, afrikansk; Muslimske, jødiske, kristne. I dag, mens arabisk er det vigtigste sprog, berbisk sproget tamazight er nu også et officielt sprog; og fransk og spansk anvendes sammen arabisk i erhvervslivet, regeringen og diplomati. Marokko har gjort det til en topprioritet at bevare denne forskelligartede arv.
    På grund af sin rige kulturelle tradition, har Marokko altid været en favorit tilflugtssted for kunstnere fra udlandet; og landet også prale af en blomstrende kunstnerisk sektor af sine egne, herunder prisbelønnede litteratur, film, og populær musik. Film, musik og kunst festivaler fejrer Marokkos kulturelle mangfoldighed finder sted i hele landet, i Marrakesh, Fez, Essaouira, Casablanca, og Dakhla, blandt andre lokaliteter.
  • Marokkanske køkken er også en forskelligartet blanding af Berber, andalusiske, arabisk, og Middelhavet madlavning. Men dens mest berømte retter, fra Couscous til Tagine til Harira, er Berber oprindelse.
    rejs


    MAROKKO

    gall